pondělí, února 23, 2009

Takový bláznivý turnaj ...

Po roce opět nastal čas naší tradiční účasti na turnaji v Blansku. Už před turnajem jsme měli problémy se sestavou, protože kromě naší rodiny nikdo další z našich silnějších hráčů nechtěl jet. Takže jsme mohli počítat s Petrem Jechou a snad s Tukanem. Jenomže Tukan po našem příjezdu oznámil, že se přijel jenom pobavit s kamarády a musí dělat na nějaké prezentaci do práce a hrát nebude. Nicméně viděli jsme, jak z Jindrova auta vystupují 4 děti, takže jsme ihned požádali o výpomoc a Jindra se přidal. Pořadatelé sice pro letošní rok dělali vlny, že týmy mají být z jednoho družstva, ale Jindra tu u nás odehrál mnoho her, takže to Lenička nějak vyjednala a Pardubice se objevily na startovní listině čtyřčlenných družstev. Jindra sice přinesl vyšší MM koeficient, ale moc bodů jsme nečekali, takže jsme si žádné velké ambice dělat nemohli.
Nakonec se ještě přihlásila Anča, která přijela s kamarádem z Prahy, se kterým chtěli vytvořit družstvo, ale taky nesehnali dostatek lidí. No, příště by to chtělo lépe domlouvat předem.
Lenička si asi napíše svůj pohled na blog (http://lenicky-zahradka.blog.cz/), tak napíšu něco o svém působení, o dalších členech družstva i celkově o turnaji.
Nadpis jsem opět pojal podle svého vystoupení. Je to divné, ale už minulé Brno bylo v mém podání hodně divný turnaj a tentokrát zase. Nečekal jsem v pekle 15k nějaké závratné výsledky a tak jsem se jenom divil.
V prvním kole jsem hrál se soupeřkou (Ludmila Nováková), se kterou jsem v roce 2007 v Brně prohrál v posledním kole o půlbod. Tentokrát však po počátečním vytváření zárodků území a vlivů mě nechala propojit ke slabé skupince a zvětšit území a bylo rozhodnuto, už jsem si jenom pohlídal vedení, nenechal si zabít skupinku a napočítali jsme asi o 15 víc pro mě.
Ve druhém kole zase soupeř z Ostravy Jan Kijonka (KGS pravděpodobně jonka 7k) - a začalo bláznění; nejdřív se mi povedlo zabít část soupeřovy skupinky v rohu a tím donutit zbytek k útěku, čehož jsem využíval ke zvětšování území, ale pak jsem to nějak pokazil, střihnul mě a najednou jsem měl já hrozný problém s ožíváním a propojováním. Povedlo se mi propojit, ale měl jsem jen jedno oko, v této chvíli ale soupeř chtěl zabíjet a hrozně lehkomyslně si nechal střihnout asi 30 kamenů s jedním okem, přičemž na mé slabé skupině tím ještě vzniklo druhé oko, takže bylo rozhodnuto a vzdal. Když jsme to pokusně spočítali, tak vedl i kdybych ožil. Takže moje hodně nezasloužená výhra.
V dalším kole mě štěstí opustilo, Jiří Tobiáš (KGS: ophi 6k) vyšel lépe z boje prvního rohu i z druhého rohu a už po 30 tazích to se mnou vypadalo hrozně. Pokoušel jsem se bojovat a zabít jeho skupinu v centru, jenomže se mi to nepovedlo a přitom jsme totálně zničili zárodek mého území na straně (kdybych si to radši zavřel z boku a nechal ho tam ožít a udělat si hranici ... takhle jsem neměl ani - ani), nenašel jsem odvahu k vzdání a pokoušel se o overplay, při kterém si soupeř nedal pozor a propojil jsem svoje mrtvé kameny po straně, čímž jsem stáhnul alespoň 50 bodů, ale stejně jsem asi o 30 prohrál.
V neděli se mi ovšem štěstí vrátilo. Ve čtvrtém kole jsem hrál s Ančiným kamarádem Martinem Vyskou. Invaze mi moc nevyšla a vypadalo to špatně, ale soupeř si nechal zabít svoji skupinku a pak už to nějak psychicky nezvládnul a vzdal. Takže zase spíše šťastná než zasloužená výhra.
Štěstí se mě podrželo i do pátého kola, kdy mi los přisoudil Honzu Šípa (Haloran, 6k). S tím jsme na turnajích sehráli už víc her. Loni jsem v Blansku vyhrál a v Brně prohrál, takže jsem očekával, co se stane. A stalo se, Haloran byl ještě nějaký opilý po bouřlivé noci a když mu umřela třetí skupinka, tak to už nevydržel a vzdal.
Lenička měla první den 2 body a v neděli ráno vyhrála, takže měla naději na 4 body, ale jen do chvíle, než rozehráli páté kolo. Tu hru jsem docela sledoval, protože s Haloranem to bylo takové dost free a už od začátku to vypadalo špatně, dvě velké mrtvoly, s tím se už opravdu nedalo nic dělat.
Takže jsme museli čekat, až dohrají borci v první místnosti, na vyhlášení kvůli mně. Naštěstí Jarek vyslyšel prosby kamarádů z Brna - Darigaz měl taky 4 body a kluci už chtěli jet (ikdyž teď si nějak uvědomuju, že řídit měl asi Haloran ... no, snad nějak vystřízlivěl) - a vyplatil výhru v předstihu, takže jsem se přidal a mohli jsme také odjet. Petr Jecha odjel už chvilku předtím a Anču jsme neviděli, tak nevím, jestli už také zmizela.
Petr nahrál dvě výhry, bohužel jsem to sledoval pouze občas, takže jsem registroval spíše jen bodový přínos pro družstvo. Jindra se svou třídou už nepotkává lehké soupeře, takže taky vyhrál pouze dvakrát. Družstvo tedy nasbíralo 11 bodů, což na nejlepší nestačilo. Ve výsledcích jsou první 3 příčky a bronzový tým měl 12, takže jsme možná byli čtvrtí. To sice je ústup z pozic, po předchozí dva roky nám přece uteklo vítězství vždy o 1 výhru, ale upřímně řečeno, čekali jsme to horší, a kdybych neměl takovou kliku, tak by se očekávání lehce naplnilo.
Jak hrála Anča, jsem také moc neregistroval, střídavě prohrávala v lichých a vyhrávala v sudých kolech. Bohužel lichých je více, ale snad to nevadí a líbilo se jí tam.
Na prvních příčkách turnaje došlo taky k překvapení, když vyhrál Ondra Kruml, ale o tom píší na jiných stránkách. Tato místa se nás bohužel netýkají.
Luboš

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

My jsme také odjížděli už dřív... Nějak jsme zjistili, že nestíháme vlak, tak nezbyl čas ani na rozloučení :)
Anča

5th World Collegiate Weichi(Go) Championship 2018

Ahoj, od 9.7. do 15.7. jsem se společně s Petrem Střelcem a Janem Vráblíkem, oba z Prahy, zúčastnil studentského turnaje v Cambridge, kter...